Ondervind jij weleens een gedragsprobleem bij jouw hond? Een gedragsprobleem is een probleem zodra jouw hond, jij en/of jouw omgeving er hinder van ondervinden. Denk aan stress bij alleen gelaten worden, trekken aan de lijn of opspringen tegen mensen. Voor de overige 99,9% van de hondeneigenaren zal dit als muziek in de oren klinken. Gedragsproblemen komen in alle soorten en maten voor. De top 10 van meest voorkomende gedragsproblemen bij honden.

De hond trekt aan de lijn

Waarom trekken honden aan de lijn? Hierover doen vele verhalen en de prachtigste theorieën de ronde maar het komt er simpelweg op neer dat een hond niet geleerd heeft het tempo van de baas aan het houden zodra hij aan de lijn loopt.

Agressie naar andere honden

Agressie is een gedragsuiting die elke hond bij zich draagt. Het is dan ook een fabeltje dat bij sommige rassen (volgens de rasstandaard) agressie niet voor mag komen. Agressie kent vele vormen. De meest duidelijke zijn: lip optrekken, grommen, uitvallen en bijten.

Jagen achter fietsers, joggers, wild

Bij veel honden wordt het jachtinstinct (want het is een aangeboren eigenschap) opgewekt zodra zich een dier of mens snel van de hond af beweegt. De mate van jagen is per ras en zelfs per individuele hond verschillend. Jagen is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden.

Opdringerig en dwingend gedrag

Aandacht vragend gedrag is heel hardnekkig. Het begint subtiel met voor je zitten en je aankijken maar kan eindigen in net zo lang blaffen tot er gereageerd wordt of zelfs midden in de kamer gaan staan plassen. En dan heb je ineens een probleem.

Niet luisteren

Ervan uitgaande dat het gehoor van de hond in orde is, zouden er geen belemmeringen moeten zijn om te kunnen luisteren. Laat ik vooropstellen dat een hond in de eerste plaats een kijker is. Dat merk je zodra jouw puppy van 8 weken in huis komt. Luisteren is aangeleerd, niet aangeboren (ook bij Golden retrievers).

Blaffen

Blaffen wordt vaak gezien als een vorm van agressie. Dit is onjuist. Sterker nog, als er daadwerkelijk sprake is van agressie, wordt er niet geblaft. Blaffen heeft slechts één functie: alarmeren. Afhankelijk van de motivatie van de hond kan het betekenen “Gezellig er zijn mensen” of “Sodemieter op, ik hou niet van mensen”.

Alles van straat eten

Honden zijn gek op eten. Dat is ook wel logisch want als je niet eet, ga je dood. Zelfs een hond weet dat. Je hebt makkelijke en lastige eters. Als je een makkelijke eter hebt heeft dat veel voordelen. Zeker als je met jouw hond gaat trainen. Het nadeel is dat makkelijke eters ook geneigd zijn dingen te eten die niet eetbaar zijn of ongezond.

Niet alleen kunnen zijn

Het is handig als een hond alleen thuis kan blijven. Al is het maar voor een paar uurtjes. Je kunt immers niet 24 uur per dag thuis zijn. Honden die goed alleen kunnen zijn, zijn rustig gedurende die periode; ze slapen meestal. Het hebben van verlatingsangst beheerst het hele gezinsleven en is echt een pittig gedragsprobleem.

Opspringen tegen mensen

De motivatie verschilt per hond/situatie. In het kader van begroeten heeft het te maken dat honden graag bek-likken of hierop gelijkend gedrag willen vertonen. Hij moet dus opspringen om bij je gezicht te komen. Wanneer je bij de begroeting van een hond door de knieën gaat, is er geen reden tot opspringen. Maar vertel dat jouw schoonmoeder maar eens.

Buitdrift

Buitdrift is het niet of moeilijk los willen laten van voorwerpen. In de regel hebben herders en terriërs hier het meeste last van en retrievers en gezelschapshonden het minste. Buitdrift is aangeboren. Wat niet betekent dat het onoplosbaar is.

Gedragsproblemen bij honden oplossen

Wanneer jij een gedragsprobleem ervaart bij jouw hond is het verstandig professionele hulp te vragen waar ik jou bij kan helpen. Wil je meer informatie over gedragsproblemen bij honden? Of wil je meer te weten te komen over mijn werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.