Lex is een onzeker hondje waardoor hij uitviel naar bezoek en meestal aan de lijn. Een karakter kan en willen wij niet veranderen maar de sturing wel. Honden zijn geen probleem, nooit geweest maar naar mensen is Lex erg onzeker. Door Lex meer zelfvertrouwen te geven is bescherming en vooral sturing bieden heel belangrijk.

Wat de baasjes van Lex geleerd hadden is, -afleiden met snoep op het moment dat Lex een fout of spanning maakt. (Afleiden is helaas geen ‘afleiden’ maar ‘belonen’, normaal geeft je je hond iets lekkers op het moment dat het goed is gegaan.

Dus je versterkt het gedrag als je dit foute moment/ gedrag beloond) weglopen om prikkels te verminderen. (Zo leert je hond het nooit. Zorg dat je zoveel mogelijk oefent zodat je werkt aan gewenning met je hond) heel veel praten tegen je hond om Lex door de spanning heen te halen. (zo geef je je hond juist meer triggers /spanning om alert te zijn omdat de emotie van het baasje daarin meegaat).

Allemaal kleine maar hele belangrijke punten waar de baasjes en Lex aan gaan werken om weer in balans te komen. Denk aan hoe honden onderling elkaar sturing geven. Tijdens spanning of onzekerheid wordt er door de roedel niet beloond, niet genegeerd maar juist gecorrigeerd. Wij baasjes kunnen dit op een respectvolle manier gerust doen.

Haal je hond uit de spanning of onzekerheid, laat hem niet opbouwen tot escalatie waardoor het alleen maar moeilijker wordt.
Geef je hond bescherming, sturing en kalmte waardoor de fixatie plaats maakt voor observatie. Zo heeft Lex veel meer vertrouwen in zijn baasjes waardoor zij samen gaan werken aan de juiste gemoedstoestand.