Chocolade is zeer slecht voor iedere hond. In chocolade zit een stof, theobromine, waar honden niet tegen kunnen. Het is een stofje dat de mens wakker houdt en activeert na het eten van chocolade. Naast dit stimulerende effect heeft theobromine ook een irriterende werking in het lichaam. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

Ziekteverschijnselen

Wanneer een hond te veel chocolade gegeten heeft kun je na een paar uur de volgende verschijnselen zien:

  • Veel hijgen, veel drinken
  • Buikpijn
  • Braken, diarree
  • Onrustig gedrag
  • Trillen, zenuwverschijnselen
  • Als de dierenarts naar het hart gaat luisteren, kan een versnelde of onregelmatige hartslag gehoord worden. Uw hond kan zelfs overlijden aan een acute hartstilstand.