Als je doof bent in de honden wereld, is dat een handicap🦻?? Nee hoor, integendeel zelfs.

Dit is Sue en zij is doof geboren. Zij komt vaker een dagje spelen in de dagopvang en wat doet ze dat opvallend goed. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen en dan denk je misschien, hoezo voordelen? Ze is altijd alert op ons als mens. Ze leest je persoonlijkheid, je energie en observeert als de beste. Daarom leest de hondentaal erg goed waardoor ze niet snel fouten maakt. Ze is kalm van energie en uitstraling waardoor ze dit positief aangeeft naar andere honden waarbij ze veel beter let op menig andere hond.

Tijdens consulten vraag ik vaak aan de baasjes waarom ze zoveel praten tegen hun hond. Vaak omdat het gezellig is of een gewoonte terwijl je hond niks verstaat van wat wij vertellen maar juist spanning op kunnen leveren omdat ze onze spanning horen bijvoorbeeld ‘Ik zeg altijd, hoe minder ik vertel, des te beter een hond op mij gaat letten.’

De volgorde van het natuurlijk honden instinct is Nose, Eyes, Ears. (neus, ogen, oren). Dus als we dit omdraaien hoeven ze veel minder alert te zijn zodat ze sneller van je weg kunnen lopen. Ze horen ons toch wel meerdere malen hun naar schreeuwen 🤭. Eigenlijk logisch dat ze niet omkijken want ze horen ons te wel en waarom zou je dan omkijken? Bij Sue zie je het tegendeel, zij let op ons. Dat is vertrouwen en respectvol zoals het hoort te zijn.