Mogen honden wel of niet op de bank? Een veelgestelde vraag. Dit is Louke. Een pittige tante leek het toen ik binnen kwam, maar schijn bedriegt. Ze heeft haar blaffende gedrag aangeleerd om zo iedereen van haar af te houden. Als je op wilde staan om weg te lopen dreef ze het bezoek zo goed als buiten met haar pittig & luid gekef, soms hangend in je broekspijp.

Door haar te leren kalmeren kan Louke weer bezoek observeren. Haar observatie had plaats gemaakt voor fixatie waardoor ze niet meer na kon denken en compleet over de top ging in negatief gedrag.

Vaak lezen we onze hond niet. Ze lijkt zo dapper maar ze is eigenlijk bang en compleet in paniek. Mopperen, een snoepje geven , niks werkte. Voor mij klinkt dat logisch want een brein wat in paniek is kun je niet afleiden. Daarbij staat het woord “afleiden” niet in het woordenboek van een hond. Kalmte, kalmte en nog eens kalmte… dat is waardoor mens en dier goed na kunnen denken en kunnen observeren. Daarbij heeft iedereen een andere sturing nodig waardoor wij eerst de hond observeren, zodat we kunnen zien welke sturing een hond werkelijk nodig heeft.

Louke mag gewoon op de bank maar wij bepalen wanneer, welk moment, welke gemoedstoestand enz. Zo kun je de kalmte van je hond ten alle tijden belonen.